Засідання дискусійного клубу «Мовознавчий доробок Івана Огієнка»

16 травня 2024 року відбулося п’яте засідання дискусійного клубу «Мовознавчий доробок Івана Огієнка» для студентів першого курсу спеціальності «Українська мова і література».
Іван Огієнко – українець, який органічно поєднав у собі науковця, патріота та духовного лідера. Цей мовознавець був одним із перших, хто виокремив «рідномовну політику» в окрему науку, хто аргументував уживання прийменника «в», а не «на» Україні. Він пропагував ідею соборної літературної мови, вважав її культурним маркером кожної нації: «Народ, що не розуміє сили й значення рідної мови й не працює для збільшення культури її, не скоро стане свідомою нацією й не стоїть на дорозі до державности».
Гості заходу розглянули мовознавчі погляди Івана Огієнка в контексті розвитку української лінгвістичної думки ХХ століття, обговорили заповіді науковця про рідну мову, дослідили його роль у становленні українського правопису, проаналізували лексикографічну діяльність. За підсумками вікторини перше місце посіла Анастасія Пирожкова (116 група), друге місце – Ірина Деркунська (116 група), третє місце – Дар’я Тимошенко (116 група).
Дякуємо учасникам заходу! Запрошуємо до участі у шостому засіданні клубу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *