Відкрита лекція «Національна мова як виразник етнокультури»

Возвеличу!
Малих отих рабів німих
І на сторожі коло їх
Поставлю слово!
Тарас Шевченко
6 березня 2023 року кандидат філологічних наук, доцент катедри української мови і літератури філологічного факультету Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Каленюк Світлана Олександрівна провела лекцію на тему «Національна мова як виразник етнокультури» для студентів I та II курсів спеціальності 014.01 Середня освіта (Українська мова і література). На занятті були присутні доценти кафедри, к.ф.н А. І. Гурдуз, к.ф.н. І. Г. Родіонова, к.ф.н. І. А. Корнієнко.
Під час лекції порушено питання різниці між поняттями «національна мова», «літературна мова», «рідна мова», «державна мова», з’ясовано специфіку розвитку національного характеру українського народу та відбиття його в мові. Студенти дізналися, що таке етнічна та національна самосвідомість, етнічна самоідентифікація.
Прикметно, що саме напередодні Шевченківських днів студенти та викладачі визначали цінність і функції мови, її зв’язок із культурою, що пов’язана з буттям народу.
І зараз, у час боротьби українського народу за своє існування, особливо гостро сприймаємо слова видатного філолога, засновника української етнолінгвістики О. О. Потебні: «Саме через мову формується ментальність народу як носія певної культури».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *