Гостьова лекція «Комікси/мальописи в Україні: короткий огляд розвитку жанру від 1990-х до сьогодення»

1 травня відбулася «гостьова» лекція «Комікси/мальописи в Україні: короткий огляд розвитку жанру від 1990-х до сьогодення», яку підготувала для студентів філологічного факультету МНУ ім. В.О. Сухомлинського докторка філологічних наук, стипендіатка міжнародної дослідницької програми PRISMA UKRAÏNA (Forum Transregionale Studien, Німеччина, 2022) та програми швейцарсько-українських досліджень URIS (Ukrainian research in Switzerland, Швейцарія, Університет Базеля, 2023-2024) Світлана Підопригора.
Світлана Володимирівна проаналізувала ґенезу нового для українського мистецтва жанру та його особливості, представила авторів нині популярних коміксів та графічних романів (Л. Воронюк, С. Захаров, С. Мазуркевич, М. Прасолов, Д. Самовол, М. Тимошенко, О. Чебикін та ін.), «відкрила» слухачам комікс в культурі України, знівелювавши негативні асоціації щодо цього жанру як примітивного, позбавленого художньої цінності, маргінального чтива, позиціонуючи мальопис як жанр, що ґрунтується на українському колориті, героїзує національну історію, акумулює патріотизм та формує образ українського супергероя.
Щиро дякуємо пані Світлані за пізнавальну й цікаву лекцію, що, безперечно, стане дороговказом для наукових пошуків студентів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *